Project Description

Za zelo uspešen kickstarter projekt Ondu pinhole camera smo izdelali nekaj idejnih zasnov nalepk za embalažo in nekaj idejnih zasnov potiska embalaže. Kombinacije so seveda neskončne.

Ondu Pinhole Camera je nizkotehnološko zasnovan fotoaparat, ki ga je zasnovalo majhno število ljudi, oblikovalo in izdelalo v domači delavnici iz lokalnega lesa.

Fotoaparat je preprost z vidika same tehnologije fotografiranja, kot tudi z vidika uporabe. Sorazmerno preprosta je tudi proizvodnja fotoaparata, saj se le ta proizvaja lokalno z viri in znanji, ki so na voljo v regiji.

Glavni material fotoaparata je les.

Kljub vsemu naštetumu, ali pa prav zaradi tega, je fotoaparat požel veliko zanimanja domače in tuje javnosti, tako strokovne, kot ljubiteljske, pritegnil pa je tudi pozornost ljudi, ki jim fotografija ni ne prvi poklic in ne prvi hobi.

Ondu ima tudi svojo celostno grafično podobo in tipografije, ki sta bili uporabljeni tudi v sami kickstarter kampaniji.

Pričakovanja in izhodišča glede embalaže so v aspekt vzela zgornja dejstva. Embalaža odraža preprost, z ljubeznijo narejen proizvod lokalnega okolja iz naravnih materialov, ki je na prvi pogled oblikovno preprost, a v svojem bistvu povsem strokovno zasnovan, lep in funkcionalen proizvod, a kljub vsemu namenjen tudi zahtevni urbani populaciji.

Oblikovanje embalaže tako združuje preproste elemente vzete iz celostne podobe Ondu ali pa preprosto fotografije posnete s tem fotoaparatom in jih niza v nek okvir, mestoma z manjšimi namernimi napakami in odstopanji, kar podobi daje ton ročno narejenega dela a kljub temu vpetega v neko sodobo, urbano formo.

Naročnik: Ondu d.o.o.
Leto: 2013
Avtor CGP: Elvis Halilović